Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rizspinty

 

 

 Élőhely: füves síkságok, cserjések, nádasok, művelt területek.

 Fészekalj: 4-7 fehér tojás.

 Kotlási idő: 13-14 nap, mindkét nem kotlik.

 Kirepülési idő: 24-28 nap.

 Átlagos  élettartam: 7 év.

 A nemek megkülönböztetése: a nemek hasonlóak, a tojó csőre valamivel kisebb és halványabb színű; csak a hím énekel.

 Fiatal egyedek: csíkos melltájék.

 Méret: 14 cm.

 A természetben ki csapatokban él. Hullámos papagájokkal együtt tartható, szővő madaraknál kisebb testű madarak számára nem megfelelő társ. Számtalan színváltozatát tenyésztették ki: fehér, szürke-tarka (calico), fekete arcfoltú szürke, tarka és barna. 1973-ban a Belgiumi Herentals városában fekete fejű rizspintyet láttunk.
Nagy kalitkában vagy röptetőben egyaránt jól érzi magát. A félig nyitott fészekodút kedveli, amelynek ajánlott mérete: 30x25x25 cm. Ennek híján a hullámos papagáj igényeinek megfelelő bükkrönköt bocsássunk rendelkezésére, legalább 5 cm-es röpnyílással. Ha nem tartóztatjuk fel, egész évben költ, ami tojás visszamaradáshoz vezethet, ezért a tenyészidőszakot a fészekodú kiemelésével szorítsük a májustól júliusig tartó időszakra, és ez idő alatt legfeljebb 4 költést engedélyezzünk. A civakodás elkerülésére a fészekodúkat egymástól távol akasszuk fel. Egy röptetőben vagy egy vagy három vagy több párt tartsunk, soha ne kettőt. A fehér színváltozat tenyésztése a legegyszerűbb. A hím éneke csengőszóra emlékeztet.

Étrend: néha állati fehérje nélkül is felneveli fiókáit, de ajánlatos a Japán sirálykapinty teljes étrendjével ellátni. A pázsitfűvek magjai költésre ösztönzik: a szülők a magvakat felöklendezik, és így a péppel etetik utódaikat.

 

Elterjedés: Indonézia, főleg Jáva és Bali szigete; számos trópusi országban betelepítették (elsősorba Délkelet-Ázsia területén)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.