Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zebrapinty

 Hazánkban a hullámos papagáj után a zebrapinty a leggyakrabban tartott szobamadár. A nem kellő gondossággal összeállított tenyészpároknak gyakran kel ki tollhibás, lábhibás, csőrhibás utódja, ami egyértelműen a szakszerűtlen tenyésztés következménye.

A zebrapinty tartása: Ahogy a kedvtelésből tartott díszmadarak többségét, a zebrapintyeket is leggyakrabban kalitkában helyezzük el.
A díszállat-kereskedések változatos formájú, anyagú, színű és méretű kalitkákat kínálnak. A választásnál figyelembe kell venni, hogy a zebrapinty nagy mozgásigényű, ezért egy párnak a minimálisan 50x40x30 cm-es kalitka javasolható. Ideális esetben a kalitka téglalap alakú, magassága kisebb legyen, mint a hossza.
Mivel a pintyek igen csak szemetelnek, ezért előnyös lehet az üvegbetétes kalitka. Praktikus továbbá, ha a kalitka alja tálcás, így könnyebben tisztítható. Hozzá kell tenni, hogy szinte már az összes mostanság kapható kalitka ilyen.
Az ajtónak akkorának kell lennie, hogy be tudjunk nyúlni, és könnyen meg tudjuk fogni szükség esetén a madarakat. Szükséges továbbá egy másik nyílás is, ahová a fürdetőt tudjuk felhelyezni, illetve egy harmadik, ahová a zebrapinty fészkét tudjuk illeszteni.
Ha mégsem kalitkába, hanem röpdében vagy madárszobában tartjuk a pintyeket, figyelni kell arra, hogy ne zsúfoljuk túl az állományt. Mivel a méret ezekben az esetekben engedi, faágakat is behelyezhetünk madaraink szórakoztatására. Kalitkában pedig ülőfával oldhatjuk meg, hogy legyen hova le-és felszállniuk, illetve csak pihenniük. A röpdében vagy a madárházban más, békés természetű madarakkal együtt is tarthatjuk a zebrapintyeket.
A lakásban, kalitkában tartott zebrapintyeket jó időben kihelyezhetjük a teraszra, vagy kitehetjük őket a kertbe, természetesen szélvédett, árnyékos, más háziállatok számára nem elérhető, biztonságos helyre.

A zebrapinty gondozása: Az etető- és itatótálakat általában műanyagból készítik. Régebben üveg, sőt porcelán etető-és itatóedényekkel is találkozhattunk, de ez már a múlté.
A zebrapintyek gondozásához praktikus az automata etető-és itató berendezés, mely az állatok fogyasztásának mértékében adagolja a táplálékot. Higiéniai szempontból is ideális az automata itató, mivel zárt, így nem szennyeződik benne a víz. Akár 2-3 napra előre is fel lehet tölteni a kívánt mennyiséggel.
A zebrapintyek szeretnek fürdeni. Gyakorta naponta többször is fürdenek, ezért mindenképpen biztosítsunk számukra megfelelő alkalmatosságot ehhez. A díszállat-kereskedésekben kapható műanyag fürdető edényt tiszta szobahőmérsékletű csapvízzel töltsük fel. A rendszeresen tisztításról és vízcseréről ne feledkezünk el!

Etetés és itatás: A zebrapinty rendkívül igénytelen szobamadár, alaptakarmányát muharmagból, fehérkölesből, vöröskölesből és fénymagból álló keverék képezi. Nagyon szívesen fogyasztja a zöldségeket: salátalevelet, tyúkhúrt, spenótlevelet, sárgarépa- és petrezselyemzöldet stb., melyeket mindig kicsit fonnyasztva adagoljuk! Időnként megkínálhatjuk főtt tojással vagy sajttal is, ezeket reszelve szokás adni. Vidám természetű, élénk mozgású, szívesen fürdik.

A táplálás a házi kedvencek tartásának egyik legfontosabb része. Ha tisztában vagyunk az adott fajta táplálkozási szokásaival és igényeivel, valamint számukra biztosítjuk is azokat, akkor nagy valószínűséggel ebből nem fog egészségügyi probléma adódni.
A zebrapinty táplálékának négy fő alkotóeleme van:
- magok, magkeverékek
- zöldeleségek
- lágyeleségek
- ásványi anyagok
Magok, magkeverékek: A magkeverékek legfontosabb részét képezi a muharmag és a fénymag. Fontos továbbá a köles is, ami lehet fehér vagy vörös. A fehér azért jobb a madár számára, mert puhább a héja, így könnyebben tudja meghámozni. A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek ezeken kívül még más magokat is tartalmaznak, a zebrapinty számára ideális arányban.
A fent említett összetevőkből /ha otthon akarjuk összeállítani a táplálékot/ a következő aránnyal kell számolni:
20% köles
60% muhar
20% fénymag
A zebrapintyek kedvelt csemegéje a fürtös köles. Ezt felakaszthatjuk a kalitkára (kb. 20 cm hosszú) és a madarak kedvükre csipegethetnek belőle. Külön jó benne, hogy a természetes táplálékszerzéshez hasonlóan juthatnak így hozzá madárkáink e finom csemegéhez.
Nagyon fontos, hogy ne etessünk régi, poros esetleg gombás magvakat a madarakkal, mert az komoly betegségek kialakulásához, esetleg pusztuláshoz is vezethet. Mindig azonos, megbízható helyről vásároljuk az eleséget.
Zöldeleségek: Rendszeres etetésük nagyon fontos. A téli hónapokban a magokat is kicsíráztathatjuk, így pár nap alatt vitamindús zöldeleséget kaphatunk. Nyáron, amikor könnyen hozzáférhetünk a zöld növényekhez, részesítsük előnyben a tyúkhúrt, salátát, parajt és a pásztortáskát. Gyümölcsöt, zöldséget is adhatunk a zebrapintyeknek, például egy szelet jól megmosott almát, vagy sárgarépát tehetünk a kalitka rácsai közé.
Lágyeleségek: Nem feltétlen fontosak, de változatosabbá tehetjük velük pintyeink étrendjét. Főtt tojást összetörünk, belekeverünk egy kis darált kekszet vagy reszelt sárgarépát, amit hígíthatunk egy kis tejjel, és máris kész a kiváló lágyeleség. Vigyázzunk azonban, hogy a romlásveszély miatt egyszerre csak kis adagot tegyünk ki a madaraknak, a maradékot pedig tároljuk hűtőben!
Ásványi anyagok: Egyes ásványi anyagok a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Zebrapintyeknek nagyon fontos a megfelelő kálcium (Ca) és foszfor (P) ellátottság, hasznosulásukhoz pedig a D3 vitamin elengedhetetlen. Természetesen lehet kapni előre összeállított ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazó keverékeket. Ez igen praktikus, de ha mi szeretnénk előállítani arra is van lehetőség. A főtt tojás héját szárítsuk, majd zúzzuk porrá, majd keverjük bele az eleségbe. A kalitka aljára szórt homokkal is megfelelő eredményt érhetünk el.
Ez az eredetileg Ausztráliában élő, 11-12 cm nagyságú, tetszetős külsejű madárka a háziasításnak köszönhetően olyan változatos színekben jelenik meg manapság a szaküzletekben, hogy a tájékozatlan madárkedvelő igencsak meghökken és elcsodálkozik rajta. Ma már a kontyos változat sem ritkaság.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.